شاید شما هم به دلیل دغدغه های زیست محیطی یا حساسیت به مواد شیمیایی، دنبال جایگزین های طبیعی مواد شوینده میگردید. هرسال با نزدیک شدن بهار و عید نوروز، بحث خانه تکانی داغ میشود. ولی وقت آن رسیده که مواد شوینده شیمیایی را کنار بگذاریم چرا که پاک کنندههای شیمیایی جز آسیب زدن به سطوح، اثرات نامطلوب خیلی زیادی بر سلامتی ما دارند و میتوانند حساسیت زا باشند. همینطور متاسفانه منشا آسیب به محیط زیست است! پس جایگزین های طبیعی مواد شوینده شیمیایی را بشناسیم و با استفاده از آنها به سلامت محیط زیست و مهمتر از همه خانواده مان را تضمین کنیم.
مضرات مواد شوینده شیمیایی برای محیط زیست
دغدغه ی بسیاری از ما این روزها مصرف بیش از اندازه و مضرات مواد شوینده برای محیط زیست است. این مواد در عین حال که باعث راحتی هر چه بیشتر سبک زندگی ما شده اند اما می توانند تاثیرات منفی زیادی بر محیط زیست داشته باشند.
ورود شوینده ها به فاضلاب از نظر تجزیه ناپذیری گروه سخت شوینده ها و ایجاد کف و… سبب آلودگی منابع آبی و محیط زیست شده و مدت هاست که مواد شوینده به دلیل ایجاد آلودگی در آب توجه مسئولان حوزه ی محیط زیست را به خود جلب کرده است.
پیامدها:
- تخریب اکو سیستم
- از بین بردن باکتری ها و موجودات ذره بینی مفید در طبیعت
- وارد شدن سموم به آب ها و تاثیر آن بر جانداران
- ایجاد واکنش فیزیولوژیکی در مصرف آب های آلوده
- تجزیه ناپذیری گروه سخت شوینده ها
- ایجاد کف بر روی آب های سطحی
- عوض شدن بو و طعم آب
- ایجاد شرایط مساعد برای رشد میکروب ها و ایجاد بیماری
مضرات مواد شوینده شیمیایی بر انسان
گاز و بخار ناشی از مواد اسیدی شوینده مانند وایتکس نه تنها باعث صدمه به سیستم تنفسی میشود بلکه روی چشم و پوست افرادی که در معرض اون قرار دارند تاثیر میگذارد. شدت بروز این عارضه ها بستگی به طول زمان استفاده از این مواد دارند و ممکن است در ابتدا علائم مسمومیت با مواد شوینده خیلی قابل توجه نباشد.
هنگام استفاده از مواد شوینده و سفید کننده شیمیایی در فضاهای بسته مانند حمام و سرویس بهداشتی بسیار مراقب باشید چون باعث مسمومیت و علائمی شبیه آسم شده که عوارض اون بطور کامل برطرف نمیشود. به همین دلیل هنگام مصرف از این مواد شوینده اصول ایمنی درج شده روی محصول را رعایت و از پوشش های حفاظتی مانند ماسک استفاده کنید تا از بروز آسیب های شدید پوست، چشم و تنفس جلوگیری کنید.
پیامدها:
به طور کلی در صورت استفاده از مواد غیر استاندارد، مواجهه زیاد با مواد شیمیایی و استفاده نکردن از پوشش هایی مانند دستکش و پیشبند، عوارض زیر میتواند اتفاق بیفتد:
- سوختگی پوست ناشی از تماس مواد اسیدی
- آسیب به چشم و عنبیه ناشی از تماس بخار یا مایع شیمیایی
- حساسیت های تنفسی و عوارض بلند مدت روی ریه ناشی از گاز مواد شیمیایی شوینده
- مسمومیت و در موارد شدید، مرگ
- آسیب به جنین در زنان باردار
اما خوشبختانه لازم نیست همیشه از مواد شیمیایی برای شست و شو کمک بگیرید. در این مطلب از وی جی ها 9 تا از جایگزین های طبیعی مواد شوینده و خانگی را به شما معرفی میکنیم:
9 جایگزین طبیعی مواد شوینده
اگر بعد از استفاده مواد شوینده شیمیایی دچار تنگی نفس میشوید یا اعضای خانواده احساس سردرد دارند، یا اگر لباس ها با شوینده های شیمیایی خراب شده اند و حتی پوست شما حساسیت دارد، بهتر است با انتخاب این روش ها یک تغییر خوب در زندگیتان داشته باشید.
1. جرمگیری با جوش شیرین
جوش شیرین یک پاک کننده و خوشبو کننده عالی است. آن را برای تمیز کردن و از بین بردن جرم ها با سرکه ترکیب کنید تا با اسپری کردن روی سطوح، کلی شگفت زده شوید! جوش شیرین یک جایگزین طبیعی فوق العاده برای از بین بردن چربی ظروف آشپزخانه، از بین بردن لکه از روی لباسها و سطوح و ضد عفونی کننده محیط است. برای تمیز کردن سینک، وان و کاشی حمام هم مناسب جایگزین خوبیست. فقط یادتان باشد جوش شیرین را نباید روی سطوح آلومینیومی استفاده کرد.
2. ضد عفونی کننده با بوراکس
بوراکس چیست؟ بوراکس یه ماده سفید پودری است که میتوانید از فروشگاههای بزرگ و فروشگاههای آنلاین پیدا کنید. بوراکس ماده ضدعفونی کنندهای است که سختی آب را از بین میبرد و باعث کف بیشتر صابون میشود. بوراکس برای تمیز کردن دیوارها و کاغذ دیواری مناسب است. همچنین لکههای چسبناک روی زمین را هم به خوبی پاک میکند.
3. شیشه پاک کن و تمیز کننده سطوح با نشاسته ذرت
نشاسته ذرت یک جایگزین عالی برای تمیز کردن و جلا دادن انواع پنجرهها، درهای فایبرگلاس و سایر سطوح شیشهای است. از نشاسته ذرت برای از بین بردن لکههای سخت و لکه های فرش هم استفاده میشود.
فقط کافیست مقداری مساوی از الکل سرکه و آب گرم را با هم در یک ظرف یا بطری مخلوط کنید. درجه حرارت آب معمولی باشد و نیاز نیست خیلی در حد جوشیدن باشد. حالا یک قاشق پودر ذرت را به این محلول اضافه کنید و آنها را به خوبی هم بزنید تا پودر ذرت به خوبی در داخل محلول حل شود. روی سطح اسپری کنید و تمیزی را ببینید.
بهترین مواد شوینده برای شستن فرش همین ترکیب است. برای لکههای روغنی روی فرش، نشاسته ذرت را روی لکه ها بریزید کمی بمالید، حداقل 20 دقیقه صبر کنید و بعد با جاروبرقی تمیز کنید.
4. صابون طبیعی بدون بو (غیر معطر)
صابون بدون بو طبیعی یک محلول پاک کننده زیست تخریب پذیر است که می تواند برای تمیز کردن سطوح مختلف استفاده شود. صابون را میتوانید به شکل قالبی، مایع و رنده شده استفاده کنید. به دنبال صابونهای دستساز و طبیعی باشید که حاوی رنگ مصنوعی، رایحه یا مواد افزودنی نیستند.
صابون طبیعی را میتوانید بخرید یا خودتان در منزل درست کنید.
طرز تهیه صابون خیلی راحت بوده و انواع خیلی زیادی دارد. برای نمونه برای ساخت صابون طبیعی چوب و خاک در خانه کافیست روغن پایه این صابون از ترکیب روغنهایی مانند روغن نارگیل، کلزا (کانولا یکی از گیاهان دانه روغنی در مناطق معتدل)، روغن کرچک، روغن کنجد، شی باتر (نوعی چربی است که از دانهی درخت شی (Shea) استخراج میشود) و کره کوکوم (کوکوم باتر یا کره کوکوم روغنی که از دانه های میوه ی درختی به نام کوکوم )، با آهک و روغن های معطر مانند روغن حاصل از چوب سدر به دست می آید. نتیجه کار در این ایده، صابونی مرمرین به رنگ دودی با رایحه مشخص است که در خوشبوترین ادکلنهایافت میشود.
5. براق کننده با لیمو ترش
لیمو حاوی برخی از قوی ترین اسیدهای طبیعی موجود در غذا است. از لیموترش برای پاک کردن چربی و از بین بردن باکتری ها استفاده کنید. برای پاک کردن سریع و راحت لکه های آب از روی شیرآلات کافیه جوش شیرین و نمک را روی یک نیمه برش زده لیمو بریزید و بر روی لکه ها بکشید تا به راحتی پاک بشن.
ترکیب آب لیمو با سرکه هم میتواند یک شیشه پاک کن طبیعی قوی و دوستدار طبیعت درست کند. برای تهیه سرکه لیمو به مدت دو هفته تکههای لیموترش را داخل یک بطری پر از سرکه قرار دهید. بعد آن را صاف کرده و تفالههای لیمو را خارج کنید. حتی میتوانید با آب لیمو و سرکه یک براق کننده فوری درست کنید.
با مخلوط کردن نصف فنجان آب گرم تنها با چند قطره روغن لیمو، یک جلای چوب غیر سمی ایجاد کنید. محلول را کاملا مخلوط کرده و روی یک پارچه نخی کمی مرطوب بمالید. سطح چوبی را با پارچه مرطوب پاک کنید، سپس با یک پارچه نخی خشک کار را تمام کنید. این محلول همچنین بر روی درهای ورودی چوبی و نمای چوبی به خوبی استفاده میشود.
6. ضد چربی با سرکه سفید
سرکه سفید یا اسِتیک اسید به عنوان یک تمیز کننده طبیعی چربی و کپک ری از بین می برد و حلال موم هم هست. سرکه چه به تنهایی و چه در انواع مخلوطهای طبیعی، میتواند به طور موثر تقریبا جایگزین هر پاک کننده شیمیایی در خانه باشد. فقط کافیست یکم جوش شیرین را با سرکه سفید بریزید داخل ظرف اسپری و روی سطح مورد نظر بپاشید.
برای لکه های روی فرش، آب و سرکه سفید را به نسبت یک به یک در یک بطری اسپری مخلوط کنید. محلول ری مستقیما روی نواحی لکه دار اسپری کنید و بگذارید 10 تا 15 دقیقه بمونه. لکه ری با یک اسفنج با کمک محلول آب/صابون (طبیعی) پاک کنید.
7. ضد عفونی کننده قوی با الکل
الکل ایزوپروپیل، تقریباً 100 درصد از باکتریهای روی سطوح را از بین میبرد. میتوانید از الکل اتانول هم استفاده کنید. با شروع پاندمی کرونا، الکل در دسترس همه ما قرار گرفته است. ولی یادتان باشد جز ضد عفونی دست، میتوانید کف، کابینت ها و شیرآلات را ضد عفونی و تمیز کنید.
8. ضد عفونی کننده سالم با هیدروژن پراکسید
هیدروژن پراکسید (آب اکسیژنه) با نام علمی (Hydrogen Peroxide) یک ضد عفونی کننده خفیف پرکاربرد و طبیعت پسند است. این مایع قابلیت ضدعفونی کنندگی دارد و به عنوان سفید کننده و قارچ کش عمل میکند. هیدروژن پراکسید یک فرمول ساده پراکسید است که اغلب برای موارد پزشکی استفاده میشود. شما میتوانید آن را از داروخانه ها یا لوازم پزشکی ها تهیه کنید. ۵۰ میلی لیتر آب اکسیژنه ۳٪ را در مایع ظرفشویی معمول بریزید و تاثیر فوقالعاده آن در تمیزی ظرفها را ببینید.
9. لوله باز کن طبیعی با آب جوش و نمک
با ریختن مخلوطی از 2 لیتر آب داغ و نصف فنجان نمک، یک محلول لوله باز کن ساخته میشود و میتوانید لوله های فاضلاب مسدود شده را باز کنید.
برای گرفتگیهای سخت تر، یک مقدار از محلول نصف فنجان جوش شیرین و نصف فنجان سرکه سفید را اضافه کنید. این ترکیب یک واکنش شیمیایی قوی ایجاد میکند که اسیدهای چرب را حل کرده و از بین میبرد. اگه لولههای فلزی دچار گرفتگی شدن، آب جوش کارساز هست.
حرف آخر
در سالهای اخیر استفاده از مواد شیمیایی بسیار مرسوم و همه گیر شده است. گرچه بعضی از شرکت های تولید کننده مواد شوینده و تمیز کننده سعی دارند بیشترین تطبیق را با محیط زیست داشته باشند و محصولاتی زیست تخریب پذیر روانه بازار کنند، ولی فعلا تعدادشان خیلی کمتر از آن چیزی هست که فکرش را بکنید!
ما تقریبا فراموش کردیم که اکثر بیماری ها مثل حساسیت تنفسی، سرطان، مشکلات بینایی و نابودی اکوسیستم طبیعت به دلیل استفاده زیاد از این مواد هستند. اما فقط کافیست تصمیم بگیرید سبک زندگی خود را تغییر دهید. زندگی سالم و طبیعت دوستانه میتواند راهی برای آرامش روح و جسم ما باشد. امیدواریم به دور از فشار تبلیغاتی که شرکت های تولیدی محصولات شوینده شیمیایی، حتما این روش ها را امتحان کنید و از اثرات مثبتشان بهره ببرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.