دنیا به سمتی در حرکت است که دیگر رفتار بباید متناسب با حال محیطمان باشد. این دیگر یک فرهنگ است و به همین دلیل رسانه ها، سلبریتی ها و حتی بیزینس های بزرگ دنیا سعی می کنند خود را حامی محیط زیست نشان دهند. این که چطور درست بازیافت میکنیم و اینکه بدانیم آیا از تمام قواعد بازیافت پیروی میکنیم میتواند کمی گیج کننده و سخت باشد. ما در این مطلب از وی جی ها سعی داریم به شما کمک کنیم تا همه چیز درباره بازیافت از تفکیک زباله تا نجات کره زمین بدانیم و بررسی کنیم که چه چیزی را نمیتوانید بازیافت کنید. با یادگیری برخی از قوانین آداب بازیافت، تلاشهای خود را برای بازیافت بهبود بخشید و بررسی کنید که کدام راه بهترین هست و چرا مواد مختلف به روشهای متفاوت بازیافت و جمع آوری میشوند.
بازیافت چیست؟
بازیافت، فرآیند جمعآوری و پردازش موادی است که زمانی عنوان زباله دور ریخته میشدهاند. این زبالهها، طی بازیافت، به محصولات جدیدی تبدیل میشوند. درصد زیادی از خانوادهها و مشاغل هنوز به اندازه کافی درست بازیافت نمیکنند و هر چیزی را که «آشغال» میدانند در سطلهای زباله میریزند.
بسیاری از این زباله ها قابل بازیافت هستند و باید به طور جداگانه تفکیک شوند. این کار کمک میکند تا مواد کمتری به محل دفن زباله برود و به این معنی است که مواد میتوانند دوباره پردازش شوند و به چیزی جدید تبدیل شوند و به محیط زیست کمک کنند.
زندگی مدرن امروزی منجر به تولید زبالههای زیادی توسط انسانها شده است. حجم زبالهها به اندازهای است که اگر به درستی مدیریت نشوند، منجر به مشکلات زیادی برای انسانها و محیط زیست میشوند. بنابراین مدیریت پسماند از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از فرآیندهای مهم در مدیریت پسماند، بازیافت زباله است.
پست ما را در اینجا بخوانید که چرا بازیافت به محیط زیست کمک میکند و چرا دفن زباله برای محیط زیست مضر است.
بازیافت میتواند بسیار دقیق و پیچیده باشد. همچنین مردم آگاهی نسبتا کمی به فرآیند بازیافت دارند. پس باید برای بهتر شدن وضعیت، آگاهیمان را افزایش دهیم و طبق دستورالعمل ها بازیافت را انجام دهیم تا بازیافت مفید داشته باشیم.
در ایران، سازمان مدیریت پسماند، که زیرمجموعهای از شهرداری است، وظیفه نظارت بر جمعآوری پسماندهای خشک و تر را بر عهده دارد.
دستورالعملهای بازیافت فهرستی از موارد بله و خیر است که میتوان یا نمیتوان آنها را بازیافت کرد. موادی مثل:
کاغذ، کارتن و مقوا، بطری های پلاستیکی، بسته بندی پلاستیکی مواد غذایی، ظروف شیشه ای، ظروف فلزی، کارتن های مواد غذایی، زباله های باغبانی (بیلچه و …)، باتری ها و مواد خشک دور ریختنی دیگر.
فواید بازیافت:
· کاهش میزان زباله های خانگی
· حفظ منابع طبیعی (قطع کمتر درختان، جلوگیری از آب گرفتگی و انحراف مسیر رودخانه ها)
· افزایش یک منبع داخلی برای تامین مواد اولیه و کمک به اقتصاد کشور
· کاهش هزینه ها برای شهرداری ها، شرکت های مدیریت زباله و بازفرآورندگان.
· افزایش درآمد برای شهرداری، شرکت های مدیریت پسماند از طریق فروش مواد با کیفیت بالاتر
· انعطاف پذیری بیشتری در برابر نوسانات در بازارهای مواد در نتیجه ی بهبود مواد
· جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی
· صرفه جویی در مصرف انرژی
· ایجاد شغل در صنعت بازیافت و تولید مواد
· کاهش صدمه به حیوانات و آبزیان (خفگی، تغذیه اشتباه و…)
نکات مهم در خصوص چگونگی بازیافت:
کلیدی ترین کار در بازیافت زباله رعایت نکات زیر است:
· تفکیک مواد بازیافتی مختلف از همدیگر (فلزات، شیشه ها، مواد پلاستیکی و مقوا و کاغذ را تا حد امکان در بسته بندی های جدا برای بازیافت کنار بگذارید.)
· بقایای غذا باید قبل از بازیافت پاک شود چون باقیمانده غذاها یا مایعات میتواند سایر مواد قابل بازیافت را آلوده کند.
· درب بطری و درپوشهای فلزی بردارید چون این درپوشها در فرآیند بازیافت از روی قوطی برداشته شده و به روشی متفاوت از قوطی یا بطری ها بازیافت میشوند چون جنس متفاوتی دارند
· بطری ها و جعبه ها رو تا جای ممکن له و پرس کنید تا فضای کمتری بگیرد.
· فقط کیسه های قابل کمپوست تایید شده را میتوان در جمعآوری زباله گنجاند.
· بازیافت خود را در پلاستیک سیاه قرار ندهید. ممکن است با زباله / زباله های تر اشتباه گرفته شود، در نتیجه هیچ یک از آنها بازیافت نمیشود و کل بارهای بازیافتی به محل دفن زباله فرستاده می شود.
لیست مواردی که نباید وارد بازیافت شود:
این فهرستی از “آلودگی های جدی” است که هرگز نباید در بازیافت قرار بگیرند.
این موارد را در هیچ مجموعه بازیافتی قرار ندهید:
· محصولات بهداشتی: پوشک و سایر محصولات بهداشتی – وقتی پوشک ها در سطل بازیافت قرار میگیرند، باعث میشود تمام بارهای کامل بازیافت رد شده و در عوض برای دفع ارسال شوند.
· پزشکی: سوزن، گچ، سرنگ، کیسه خون و زباله های بیمارستانی.
· بستر حیوانات خانگی (پدهای مخصوص حیوانات)
· کاغذهای چسبناک
· ظرف های لاک ناخن و آغشته به مواد آرایشی
· کاغذ کثیف / لکه دار/ چسبناک
· کاغذ های رنگی براق کاغذ رنگیهای براق به بقیهی کاغذها رنگ میدهند، که این مسئله میتواند کل بار کاغذ را خراب کند.
هرگز این وسایل را در سطل بازیافت قرار ندهید. اگر در سطل بازیافت قرار گیرند باعث ایجاد مشکل می شوند. آنها بازیافت خوب را آلوده میکنند و در نتیجه هیچ یک از آنها بازیافت نمیشوند و برای کارکنان هم خطری برای سلامتی و ایمنی دارند.
زباله های قابل بازیافت خانگی:
1. باتری ها:
باتری بدلیل وجود فلزات سنگینی که درون خود دارد برای محیط زیست خطرناک میباشد و با تجزیه آن در خاک وارد آبهای کشاورزی شده و محصولات رو تحت تاثیر قرار میدهد در نتیجه باتری ها هم باید به روش خاص خود بازیافت شوند. برخی از بازیافت کنندکان باتری ها را بطور مجزا دریافت و بازیافت میکنند و برخی همراه با سایر مواد بازیافتی. ضمن اینکه چند نوع باتری وجود دارد روش بازیافت هرکدام متفاوت از دیگری هست.
انواع باتری های قابل بازیافت:
· تمام باتری های خانگی از جمله باتری های ساعت دکمه ای
· بسته های باتری لپ تاپ، تلفن همراه، ابزار برقی و واحدهای کنترل از راه دور.
· باتری های خودرو باید در محل جمع آوری معین بازیافت شوند.
2. مصالح ساختمانی
آجر، قلوه سنگ ساختمان، تخته گچ و چوب به عنوان بخشی از طرح بازیافت خانگی شهرداری جمع آوری نمیشود. اما معمولاً میتوانید آنها را به مرکز بازیافت و زباله ساختمانی خود ببرید. (نخاله های ساختمانی)
3. کامپیوترها
معمولاً رایانه ها را می توان در مراکز بازیافت زباله های خانگی بازیافت کرد. اما قبل از آن فکر کنید آیا واقعاً لازم است آن را دور بریزید؟ اهدای تجهیزات کامپیوتری ناخواسته خود به یک موسسه خیریه راهی عالی برای کمک به دیگران است. برای برخی از موسسات خیریه مهم است که تجهیزات در وضعیت خوبی کار کنند.
4. تجهیزات الکتریکی
برخی از شهرداری ها اقلام کوچک الکتریکی را به عنوان بخشی از مجموعه بازیافتی خود جمع آوری می کنند، در غیر این صورت می توانید این موارد و اقلام بزرگتر را در خرده فروشان منتخب و در مراکز بازیافت زباله های خانگی بازیافت کنید.
بسیاری از موارد در این دسته قرار می گیرند، از جمله ساعت های زنگ دار. پخش کننده های CD/DVD و کنسول های بازی؛ لوازم کوچک آشپزخانه مانند کتری، توستر و مخلوط کن؛ محصولات نظافت شخصی مانند سشوار، اتوی مو، مسواک برقی و ریش تراش. ابزار باغبانی مانند چمن زنی و خردکن؛ موارد دیگر مانند لامپ، مشعل، جاروبرقی، تلفن، رادیو، تلویزیون، چاپگر، دوربین و هشدار دود.
اگر یک کالای الکتریکی دارید که هنوز در شرایط کار خوب است، میتوانید آن را بفروشید، آن را به شخص دیگری تحویل دهید یا آن را اهدا کنید – برخی از مغازههای خیریه اقلام برقی کار را برای فروش مجدد میپذیرند.
5. مبلمان
مبلمان در پایان عمر مفید خود اغلب قابل بازیافت هستند، به خصوص وسایل ساخته شده از چوب و فلز. اکثر مبلمان ها را می توان در مرکز بازیافت محلی بازیافت کرد و برخی از شهرداری ها نیز ممکن است خدمات جمع آوری ارائه دهند. اگر مبلمانی دارید که هنوز قابل استفاده است، میتوانید آن را مجدداً تعمیر کنید، آن را بفروشید، آن را به شخص دیگری تحویل دهید یا آن را اهدا کنید – برخی از مغازههای خیریه مبلمان را برای فروش مجدد میپذیرند.
6. تلفن های همراه
تلفنهای همراه حاوی طیف وسیعی از مواد از جمله فلزات، پلاستیک و چندین جزء ارزشمند مانند نقره هستند که میتوان آنها را استخراج کرد و دوباره استفاده کرد. تعداد زیادی گزینه برای بازیافت و استفاده مجدد از تلفن های همراه قدیمی وجود دارد.
مهم است که اطمینان حاصل کنید که اطلاعات شخصی شما از تلفن همراه شما حذف شده است، قبل از اینکه آنها را ارسال کنید یا برای بازیافت بفرستید.
کانال های اصلی برای دور انداختن موبایل ها مغازه هایی هستند که آنها را می فروشند، اما سازمان ها و موسسات خیریه دیگری نیز وجود دارند که آنها را برای نوسازی و بازیافت می پذیرند. تا 80 درصد از تلفن قابل بازیافت است، بنابراین آن را به محل دفن زباله نفرستید یا در کشو نگذارید – آن را بازیافت کنید! اکثر موسسات خیریه حتی تلفن های همراه قدیمی را هم می پذیرند، چه در حال کار باشند و چه نباشند. آنها میتوانند سرمایه های ارزشمندی را با انتقال آنها به شرکت های بازیافت تلفن همراه جمع آوری کنند.
شما می توانید تلفن های همراه را در اکثر مراکز بازیافت زباله در ظروفی با علامت یا نوشته “وسیله الکتریکی“ دور بیندازید.
7. رنگ/روغن
برای بازیافت رنگ به این نکته توجه کنید که رنگ نباید بصورت مایع دور انداخته شود و باید قبل از دور ریختن آن را جامد و سفت کنید. مراکز بازیافت نمی توانند رنگ مایع را بپذیرند، زیرا زباله های مایع در محل های دفن زباله ممنوع است. می توانید رنگ را با استففاده از مواد جامدکننده آن را سفت کنید مثل خاک اره، ماسه یا گچ. لطفاً قبل از بردن رنگ خشک شده به مرکز بازیافت زباله، وسطش را چک کنید تا از سفت شدن کامل آن مطمئن شوید.
حلال های رنگ های روغنی و تینر باید به عنوان زباله های خطرناک دور ریخته شوند.
8. منسوجات و لباس ها
همه ما لباسها یا منسوجاتی مانند پرده، روتختی و پتو داریم که دیگر نمیخواهیم از آنها استفاده کنیم. اما آیا میدانستید که در بریتانیا سالانه حدود 336000 تن از لباس های ناخواسته ما دور ریخته میشود؟ خبر خوب این است که راههای ساده زیادی وجود دارد که میتوانید تمام لباسها را در حال استفاده و بیرون از سطل نگه دارید.
لباس ها و منسوجاتی که در حد نو هستند و شرایط خوبی دارند را می توان برای استفاده مجدد اهدا کرد و یا فروخت. این یک راه مهم برای به حداقل رساندن تأثیر کلی لباس بر محیط زیست است.
اقلامی که برای انتقال به شخص دیگری مناسب نیستند، میتوانند بازیافت شوند و به اقلام جدیدی تبدیل شوند، مانند پوشش داخل تشک مبل و صندلی ماشین، پارچههای تمیزکننده و حتی گلیم.
بررسی کنید که آیا شهرداری شما لباس ها و منسوجات را برای بازیافت جمع آوری می کند یا خیر.
اقلامی که نیاز ندارید را در مراکز بازیافت و اهدای لباس (دیوار مهربانی) بگذارید.
اقلام را به موسسات خیریه و افراد نیازمند اهدا کنید.
9. چوب
چوب و الوار در سطل بازیافت خانگی پذیرفته نمیشود، اما میتوانید آن را به اکثر نجاری ها تحویل بدهید. همچنین کسب و کارهای جدیدی برای بازیافت چوب وجود دارند که چوبهای قابل استفاده مجدد را برای بازیافت جمعآوری میکنند. قبل از اینکه آن را کنار بگذارید، به راههایی فکر کنید که میتوانید آن را به چیزی جدید و مفید تبدیل کنید یا به کسی بدهید که از انجام این کار لذت میبرد.
امیدوارم این راهنمای بازیافت به شما در مورد سوال بزرگ “چه چیزهایی را می توان و چه چیزی را نمی توان بازیافت کرد” کمک کند.
شاید بازیافت و دستهبندی زباله به منظور آن کاری وقتگیر برسد اما خیلی زود به آن عادت کرده و آن را سریعتر انجام خواهید داد. گذاشتن سطلهای مخصوص هر نوع زباله در محلی از آشپزخانه باعث میشود خیلی راحت هر زباله را در سطل مربوط به آن ریخته و بعدا مجبور به دستهبندی آنها نشوید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.