بر خلاف تصور ما، چه در حوزه فناوری و چه در صنایع غذایی، زباله های تولید شده به درستی بازیافت نمی شوند. اما چرا ما قصد داریم به معرفی 12 استارتاپ اروپایی حامی محیط زیست بپردازیم؟
همه ما از آلودگی پلاستیکی در اقیانوس ها و تاثیر فزاینده آن بر زندگی دریایی آگاه هستیم. در سال 2018، حدود 380 میلیون تن پلاستیک در جهان تولید شد. تنها درصد کمی از این بازیافت و بیشتر آن به اقیانوس های ما سرازیر می شود. حیات دریایی و پرندگان دریایی را مسموم می کند یا به محل های دفن زباله می رود. دانشمندان توانستهاند سطوح بسیار بالایی از میکروپلاستیکها را در رودخانهها و حتی داخل خون انسان بیابند و خطری که این امر برای انسانها و جانداران زمین به همراه دارد بیش از هر زمان دیگری است.
بر خلاف آنچه ما درباره سیستم بازیافت تصور می کنیم، در نهایت بیش از 90% زباله ها در محیط زیست دفن، سوزانده یا رها می شوند. این وحشتناک است. یادتان باشد یک بطری پلاستیکی حداقل 500 تا 1000 سال دیگر در محیط زیست سالم می ماند و در خوش بینانه ترین حالت قرار است تبدیل به میکروپلاستیک های سمی و کشنده شود!
آنچه در بین مصرفکنندهها باید مورد توجه قرار گیرد این است که هر ایرانی روزانه به طور متوسط 3 کیسه پلاستیکی مصرف میکند که 96% آن مستقیم وارد سطلهای زباله میشوند. کمپین نه به پلاستیک، وضع قوانین سخت گیرانه برای تولیدکنندگان ظروف یکبار مصرف، تولید محتواهای فرهنگی، استفاده از محصولات زیست تخریب پذیر و… تنها یک گزینه کوتاه مدت هستند.
از سویی استارتآپها میتوانند با به کار انداختن نوآوری و فناوری به ما کمک کنند تا به این هدف برسیم. در چند سال گذشته شاهد بودهایم که استارت آپ های جدید آمریکا، کانادا، اروپا و دیگر کشورهای دنیا به این هدف متعهد هستند. کارآفرینان و صاحبان کسب و کاری که بسیار هوشمندانه و مسئولانه صدها ایده را اجرا می کنند تا پس از شکست های متعدد بتوانند در جهت نگهداری از کره زمین و سلامت ساکنین آن ارزش آفرینی کنند.
پس بد نیست با چند استارتاپ و کسب و کار نوپا با نمونه طرح استارت آپ موفق اروپایی در حوزه حمایت از محیط زیست آشنا شویم. با ما در معرفی 12 استارتاپ اروپایی حامی محیط زیست جذاب و نوآورانه همراه باشید.
1. Sulapac
معرفی 12 استارتاپ اروپایی حامی محیط زیست را با Sulapac شروع می کنیم.
این استارتآپ مستقر در هلسینکی فنلاند روی نوآوری برای تعریف مجدد صنعت بستهبندی با ایجاد موادی مانند نی های نوشیدنی، ساخته شده از مواد خام با منبع پایدار و تولیدات جانبی چوب، بدون میکروپلاستیک و کاملاً زیست تخریبپذیر کار می کند. محصول Suvi Haimi و Laura Kyllönen را می توان به عنوان بسته بندی سازگار با محیط زیست برای همه چیز از لوازم آرایشی گرفته تا مواد غذایی و جعبه های هدیه و موارد دیگر استفاده کرد. تمام مزایای پلاستیک را دارد، اما به طور کامل تجزیه می شود و پس از از بین رفتن هیچ اثری از خود باقی نمی گذارد.
در سال 2018، این شرکت سرمایهگذاران جدیدی را جذب کرد و با مجموع بودجهای که تاکنون به 2.9 میلیون یورو رسیده و در حال افزایش است.
2. Fjong
یک شرکت نروژی شیوه مصرف مد را با ارائه دسترسی نامحدود به آن به روشی مقرون به صرفه و پایدار تعریف کرده است. در پلت فرم Fjong می توانید لباس اجاره یا قرض دهید. کمد FJONG شامل بیش از 4000 لباس زنانه مجلسی و ساده از طراحان جدید و قدیمی بیش از 200 برند در سراسر جهان است. شما فقط باید لباس مناسب را پیدا کنید، مدت اجاره خود را انتخاب کنید و پس از پایان کار آن را برگردانید.
این کسب و کار محیط زیستی مستقر در اسلو قصد دارد کاربرانش با دسترسی به طیف گستردهای از لباسهای باکیفیت برای کاهش هزینه خرید و مد سریع (پوشاک گران قیمت که فقط یک بار مصرف می شوند)، در هزینههای خود صرفهجویی کنند. فضای کمد خانه را با پذیرفتن سبک زندگی مینیمالیستی کاهش دهند و با کاهش تولید پوشاک و نهایتا زباله، سیاره زمین را نجات دهند. این ایده در سال 2016 در نروژ راه اندازی شد.
3. Grover
یک پلت فرم اجاره برای فناوری اشتراکی است که به شما امکان می دهد به جای خرید یک دستگاه کاملاً جدید، دستگاه های فناوری را تا زمانی که می خواهید (حداقل یک ماه) اجاره کنید. هدف آنها کاهش میزان زباله های الکترونیکی و آوردن پایداری به زندگی شما با قیمتی مقرون به صرفه است. شما می توانید بیش از 2000 محصول فنی نو و دست دوم را در 10 دسته اجاره کنید و اگر دستگاه شما خراب شد، جی روور 90٪ هزینه خسارت را پوشش می دهد. درخواست اجاره دستگاه و گجت ها بدون سپرده ممکن است و هیچ هزینه دیگری وجود ندارد.
این شرکت که در سال 2015 راه اندازی شد، اکنون 84 کارمند و بیش از 200000 کاربر ثبت شده در سراسر آلمان دارد. این استارت آپ تا به امروز 62 میلیون یورو جذب سرمایه کرده است.
4. Allplants
allplants یک استارت آپ مستقر در لندن است که غذاهای آماده وگان را درست درب منزل تحویل می دهد. ماموریت بیزینس “همه گیاهان” که در سال 2017 توسط برادران جاناتان و الکس پتریدس تأسیس شد، «راهکاری راحت برای گیاهخواری» است. ظروف 100% گیاهی “سریع منجمد” می شوند تا تازگی داشته باشند، سپس در فریزر خود مشتری نگهداری می شوند تا در صورت نیاز پخته و خورده شوند. بسته بندی 100% قابل بازیافت، تا حدی قابل کمپوست و بیشتر قابل استفاده مجدد است. شما می توانید در Allplants اشتراک ماهانه داشته باشید یا هر زمان تمایل داشتید سفارش دهید. Allplants معتقد است که تغییر به یک رژیم غذایی مبتنی بر گیاه موثرترین راه برای کاهش تخریب محیط زیست و همزمان سالم ماندن است. این ایده توانسته بیش از 250000 وعده غذایی وگان سرو کند تنوع بالایی از غذاهای گیاهی را ایجاد نماید.
امروز کسب و کارهای مرتبط با گیاهخواری در حال رشد سریعی هستند و در همین راستا در سپتامبر سال 2018، استارتاپ “همه گیاهان” توانست 7.5 میلیون پوند جذب سرمایه داشته باشد.
5. Too Good To Go
استارتاپ دانمارکی Too Good To Go به دنبال یکی از راهکارهای کاهش دورریز مواد غذایی است. یک سوم کل مواد غذایی تولید شده هدر می رود و در محل های دفن زباله سرریز می شود در حالی که دیگران گرسنگی می کشند و محیط زیست ما از عواقب آن رنج می برد. این فقط مربوط به خود غذا نیست، بلکه تمام منابعی است که برای تولید غذا صرف شده است مثل زمین، آب و نیروی کار. To Good To Go که در سال 2015 در کپنهاگ تاسیس شد، به مردم اجازه می دهد تا مواد غذایی مازاد و فروخته نشده که ممکن است دور ریخته شوند را از رستوران ها، کافه ها، سوپرمارکت ها و نانوایی ها خریداری کنند. یکی از صدها ایده های استارتاپی غذایی!
امروزه این شرکت توسط مت لیک (Mette Lykke) رهبری میشود که قبلا یکی از بنیانگذاران Endomondo، یک شبکه اجتماعی تناسب اندام بود. او همراه با یک تیم به سرعت در حال رشد با To Good To Go به 12 کشور گسترش یافته و در مجموع 16 میلیون یورو جمع آوری کرده اند تا 20 میلیون وعده غذایی در سال نجات دهند. با این اپ می توانید غذای مورد علاقه خود را در نزدیکی تان پیدا کنید و آن را با قیمتی تخفیف دار دریافت نمایید. هم در هزینه ها صرفه جویی و هم از دور ریز غذا جلوگیری می کنید!
6. Worn Again
یک استارت آپ مستقر در بریتانیا است که با فناوری بازیافت پلیمر خود، صنایع نساجی و مد را متحول می کند. پس از بیش از شش سال تحقیق و توسعه فشرده، آنها موفق به توسعه یک فرآیند شیمیایی برای جداسازی، آلودگی زدایی و استخراج پلیمرهای پلی استر و سلولز از منسوجات غیرقابل استفاده مجدد و همچنین بطری ها و بسته بندی های پلاستیکی و تبدیل آنها به مواد خام شدند. این استارتآپ توسط میروسلاوا دوما (Miroslava Duma)، کارآفرین حوزه الکترونیک و دیجیتال روسی و سرمایهگذار در فناوری مد حمایت میشود.
آنها با بودجه 5 میلیون پوندی از شرکت پوشاک H&M، دنیای منابع بدون زباله و تجدید پذیر را سرعت می بخشند و بر روی پلیمر زیستی یا پلیمر سبز کار می کنند.
7. Sanikai
Sanikai یک برند مد اخلاقی و وگان در سوئیس است که سبک و کیفیت را به شیوه ای آگاهانه نشان می دهد. فلسفه این کسب و کار محیط زیستی که در بهار 2015 در زوریخ تأسیس شد، به مسئولیت در قبال تنها سیاره ما و عشق به مواد طبیعی و بازیافتی اعتقاد دارد. این شرکت به طرح های همیشگی خود که با بالاترین استانداردهای اخلاقی و کیفی ساخته شده است، یعنی تولیداتی با کیفیت بالا بدون آسیب رساندن به حیوانات و محیط زیست، می بالد.
Sanikai محصولات خود را در تون سوئیس تولید می کند که در آن مرکز آموزشی حداکثر 60 خیاط و طراح لباس آموزش می بیند. Sanikai برای هر لباسی بیشترین توجه را به انتخاب پارچه ارگانیک و کیفیت تولیدات دارد و از موادی استفاده میکند که سازگار با محیط زیست و حیوانات هستند، مانند پنبه ارگانیک تایید شده، پنبه ارگانیک سوئیسی، کتان ارگانیک، رامی، بطریهای پلاستیکی و نایلون بازیافتی، و پشم بکر ارگانیک بازیافتی و بدون آزار حیوانات.
8. refurbed
از دیگر ایده های استارتاپی خارجی که در سال 2017 تاسیس شد. Refurbed یک بازار آنلاین برای محصولات بازسازی یا تعمیر شده در کشورهای آلمانی زبان است. این استارتآپ گوشیهای بازسازیشده، لپتاپ، تبلت، هدفون، ساعتهای هوشمند، دوربینها، دوچرخههای الکترونیکی و موارد دیگر را با قیمتهایی تا 40 درصد ارزانتر و 100 درصد سازگارتر با محیط زیست، نسبت به محصولات جدید به فروش میرساند. Refurbed یک فرآیند 40 مرحلهای برای نوسازی وسایل الکترونیکی استفاده شده دارد و همچنین تمامی محصولات دارای حداقل 12 ماه گارانتی می باشند.
Refurbed در مارس 2019 مبلغ 2.2 میلیون دلاری سرمایه جذب کرد و به عنوان سایت دست دوم فروشی خارجی توانسته موفق عمل کند. فروش کالای دست دوم دیجیتال یکی از راهکار های خوب حفظ محیط زیست است.
9. Re-circula Solutions
یک استارت آپ مستقر در بارسلون است که راه حل های فن آوری یکپارچه ای را برای مدیریت زباله و سیستم های جمع آوری زباله در مناطق شهری و زباله های دارویی ارائه می دهد. هدف آنها کاهش میزان زباله های تولید شده در اروپا است که 34.6 درصد از آن به سوزاندن یا دفن زباله ختم می شود. زیان اقتصادی 5.2 میلیارد یورو و اثرات زیست محیطی آن معادل 10.64 میلیون تن دی اکسید کربن منتشر شده در جو است. این استارتآپ اسپانیایی که در سال 2016 تأسیس شد، از دادن نقش فعالتر به شهروندان، پیادهسازی سیستم «پرداخت به اندازهی شما» برای بازیافت فرآیند بازیافت و ایجاد بازار دادههای بزرگ بستهبندی زباله برای دادههای مرتبط حمایت میکند. شهروندان می توانند با کمک اپ، سطل های بازیافت را پیدا کرده و زباله هایشان را داخل آن قرار دهند. یک تکنولوژی جذاب و کارآمد.
این شرکت 50 هزار یورو از ابزار SME Horizon 2020 برای توسعه راه حل های خود دریافت کرد. طبق آمار سازمان غذا و داروی ایران، مصرف دارو در کشور ۳ برابر سرانه مصرف جهانی است و چنین استارتاپی می تواند یک راهکار برای کسانی که نمی دانند داروهای اضافی را کجا بدهیم باشد!
10. Krill Design
کریل دیزاین مستقر در میلان ایتالیا استارتاپی است با شعار «تبدیل زباله به گنج». Ohmie Orange Lamp که در سال 2018 تاسیس شد، یک چراغ روشنایی ساخته شده از پوست پرتقال سیسیلی است. این لامپ کاملاً قابل کمپوست مبتنی بر اقتصاد تجدید پذیر است. این استارتآپ با ایجاد محصولات زیبا و خوشطراحی از موادی که عملا زباله تلقی میشوند، با مشکل رو به رشد زبالههای غذایی مبارزه میکند. آنها ضایعات آلی شرکت های مواد غذایی و نوشیدنی مانند پوست میوه، دانه ها و پوسته آجیل را می گیرند و به یک پلیمر زیستی تبدیل می کنند که زیست تخریب پذیر و قابل کمپوست است. کریل دیزاین توسط کمون میلانو و سن پلگرینو حمایت می شوند.
لامپ Orange Peel Ohmie در Kickstarter تا به امروز 40 هزار یورو جذب سرمایه داشته و درحال تولید است. این استارت آپ می تواند پاسخی مناسب برای کسانی باشد که ایده تزیین اتاق با وسایل دور ریختنی یا ساخت محصولات تزئینی با وسایل بازیافتی و دست دوم را دارند.
11. Atelier Riforma
Sara Secondo و Elena Ferrero، بنیانگذاران آتلیه ریفورما می خواهند دیگر هیچ لباسی به زباله تبدیل نشود. این استارتآپ اقتصادی لباسهای دست دوم را جمعآوری میکند که از طریق فناوری هوش مصنوعی فهرستبندی و ردیابی میشوند، سپس برای استفاده مجدد، بازیافت یا بازگردانی هدایت میشوند.
صنعت مد طی سالها به دلیل ایجاد ضایعات، بهرهبرداری و آسیبهای زیستمحیطی شهرت بدی داشته است. آتلیه ریفورما می خواهد این را تغییر دهد و به اشتهای مصرف کننده به روشی پایدارتر پاسخ دهد. این استارتآپ زنانه که در سال 2020 تاسیس شد، سرمایه اولیه خود را 5 هزار یورو جمعآوری کرد. اکنون آنها منتظر دریافت جایزه Green Alley هستند و شبکه ای قوی از متخصصان خیاطی در سراسر ایتالیا دارند. این استارت آپ همچنین به طور فعال قصد دارد اقتصاد پوشاک را به سمت تجدید پذیری تغییر دهد.
12. Viva Maris
یکی از رویکردهای سبزتر کردن سیاره زمین، تغییر رژیم غذایی مبتنی بر جایگزینی برای گوشت و لبنیات است. یک ماده پاک با پروتئین بالا که می تواند جایگزین محصولات حیوانی شود در اقیانوس ها رشد می کند: جلبک ها! Viva Maris یک شرکت نوپا آلمانی فناوری سبز است که متعهد به حفاظت از اقیانوس از طریق تغذیه، آموزش و افزایش آگاهی در مورد تاثیر انسان بر اقیانوس است.
برای انجام این کار، Viva Maris محصولات غذایی را با استفاده از ماده اقیانوسی فوق العاده پایدار تولید می کند. علاوه بر تولید محصولات جلبکی، این استارتاپ همچنین حفاظت از تنوع زیستی اقیانوس ها، ایجاد اشتغال برای ماهیگیران سابق (کسانی که ماهیگری را کنار گذاشته اند) و کمک به حفظ جلبک های دریایی طبیعی را در اولویت قرار داده است. Viva Maris در سال 2014 راه اندازی شد و توسط Schleswig-Holstein و صندوق توسعه منطقه ای اروپا تامین مالی شده است.
جلبک خوراکی اسپیرولینا به شکل پودر یا چیپس، یکی از تولیداتی است که شرکت های زیادی در ایران هم به تولید و توسعه محصولات جانبی آن پرداخته اند.
سخن آخر
امروزه استارتاپهای بسیاری با استفاده از فنآوریهای جدید و مدلهای نوآورانه تجاری به مبارزه با تخریب محیط زیست پیوستهاند و ما به طور مرتب شاهد محصولات و خدمات جدیدی هستیم که هدف آنها جلوگیری از فجایع زیست محیطی است. گزافهگویی نیست اگر ادعا کنیم که فنآوری سبز یکی از هیجانانگیزترین صنایع فنآوری موجود است و کسب و کار محیط زیستی فنآور متمرکز بر پایداری، به معنای واقعی کلمه آیندهی ما را بهتر میکنند. پیش بینی می شود آینده صنعت دست این شرکت ها باشد. ایده های استارتاپی که بیشترشان هنوز در ایران نیست.
در این پست سعی کردیم به معرفی 12 استارتاپ اروپایی حامی محیط زیست را به شما معرفی کنیم. بسیاری از اینها ایده هایی برای استارت آپ های مورد نیاز ایران هستند و با توجه تعریفی از کسب و کار داریم، شروع استارت آپ جذاب و جالب دوستدار محیط زیست با هزینه کم ممکن خواهد بود.
اما شما چه استارتاپ و فناوری ایرانی یا خارجی را می شناسید که نامدار یا گمنام به بهتر شدن حال زمین کمک می کنند؟ چه نمونه طرح کسب و کار استارتاپ دیگری را می توانید پیشنهاد دهید؟
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.