رژیم طبیعی انسان چیست؟ آیا انسان ذاتا گوشتخوار است یا گیاهخوار؟ بدن انسان برای چه رژیم غذایی ساخته شده است؟ این سوالها همیشه یک بحث داغ بین گیاهخواران و غیر گیاهخواران بوده اما واقعا پاسخ درست کدام است؟
اخیرا “سِر دیوید فردریک اتنبرو“، مستندساز مشهور بریتانیایی در نهمین دهه حیات خود با ورود به اینستاگرام رکورد جذب یک میلیون دنبال کننده در سریعترین زمان را شکست. اما او تنها یک دلیل را برای ورودش به این شبکه اجتماعی عنوان کرد؛ نجات کره زمین! او در یک ویدیوی کوتاه میگوید اگر همچنان بی تفاوت از کنار صدمات انسان به طبیعت بگذریم، 10 سال دیگر فجایع زیست محیطی همه ما را نابود خواهد کرد. قطعا “اتنبرو” 10 سال دیگر توان مبارزه با انسانها را برای اقناع در مورد این فجایع ندارد اما به اندازه توانش، دست از تلاش بر نمیدارد!
با این مقدمه ابتدا بگذارید در این باره با نگاهی مثبت صحبت کنیم. شاید این فقط یک دلیل گیاهخواران برای انتخاب این سبک زندگی باشد. اما تفاوتی ندارد، ترحم به حیوانات، کمک به کاهش گرمایش زمین، داشتن زندگی سالم یا هر انگیزه دیگر. همه این دلایل نمودی مثبت و دوستانه دارند. اما جدای از ابعاد اخلاقی آن، ما در این مقاله میخواهیم موضوع را از جنبهای دیگر بررسی کنیم. پاسخ به این سوال که آیا انسان ذاتا گوشتخوار است یا گیاهخوار؟
اول بیایید یک تست سریع انجام دهیم:
وقتی یک گوسفند مرده را در کنار جاده میبینید برای خوردن آن وسوسه میشوید؟ در مورد غرایز صحبت میکنیم. آیا از تصور اینکه با یک چاقو گاوی را بکشید و سپس گوشت آن را بخورید حس لذت به شما دست میدهد؟ حتی میتوانید بوی گوشت خام مرغ را تحمل کنید؟ قطعا منظور سوسیس و کالباسهای ادویه دار شده نیست. جز در مورد اینکه اقتضای شغل انسان باعث آن شود، قطعا عموما پاسخ شما منفی خواهد بود.
در ادامه نکاتی را با هم مرور خواهیم کرد که نشان میدهد انسان اساسا گیاهخوار است. به این معنا که نگهداری دام به صورت صنعتی، پرورش حیوانات و استفاده از شیر آنها جزو رفتارهای غریزی بشر نیست.

بقایای اسکلت بدن انسان اولیه
اگرچه بسیاری از انسانها هر دو مورد گیاهخوار و گوشتخوار را انتخاب میکنند، اما واقعیت این است که ما از نظر آناتومیک گیاهخوار هستیم. برای یافتن دلیل آن با ما همراه شوید:
به دندانها، آرواره ها و ناخن هایتان توجه کنید
انسان ها دارای ناخن های کوتاه و نرم و دندان های “نیش” کوچک هستند. این در حالی است که همه گوشتخواران دارای پنجه های تیز و دندان های بزرگ دندان نیش هستند که توانایی پاره کردن و تکه کردن گوشت را دارند.
فک های گوشتخواران فقط به سمت بالا و پایین حرکت می کنند چرا که نیاز دارند تکه های گوشت را از طعمه های خود پاره کرده و ببلعند. انسان و سایر گیاهخواران میتوانند فکهای خود را به بالا و پایین و از یک طرف به طرف دیگر حرکت دهند. این توانایی به آنها اجازه میدهد میوه ها و سبزیجات را با دندان های آسیاب خرد کنند. مانند دندان های دیگر علف خواران، دندان های آسیاب رژیم طبیعی انسان برای ساییدن غذاهای گیاهی ساخته شده است.
دکتر ریچارد لیکی، انسان شناس مشهور میگوید:
“شما نمیتوانید گوشت را با دست پاره کنید. دندان های قدامی ما برای پاره و تکه کردن گوشت مناسب نیستند. ما دندان های بزرگ نیش نداریم و نمی توانستیم با منابع غذایی که به آن دندانهای نیش بزرگ احتیاج دارند مقابله کنیم”.
کمی به این نظریه فکر کنیم. اگر بخواهیم یک تکه گوشت را با دندان پاره کنیم ممکن است صدمه جدی به دندان ما وارد شود.
اسید معده
حیوانات گوشتخوار با کمک آب معده بسیار اسیدی برای تجزیه گوشت و از بین بردن باکتری های خطرناک موجود در آن، مواد غذایی خود را کامل و بدون جویدن بلعیده و در نتیجه بدون بیمار شدن آنها را هضم میکنند. اسیدهای معده ما در مقایسه با حیوانات گوشتخوار بسیار ضعیف تر هستند، زیرا اسید معدهی قوی برای هضم میوه ها و سبزیجات خام یا پخته شده لازم نیستند.
طول روده
حیواناتی که شکار میکنند دارای مجاری روده ای و روده بزرگ کوتاهتری هستند که اجازه میدهد گوشت نسبتاً سریع از بدن آنها عبور کند، آن هم قبل از اینکه فاسد و باعث بیماری شود. در صورتی که مجاری روده انسان بسیار طولانیتر است.
رودهی درازتر به بدن زمان بیشتری میدهد تا فیبرها را تجزیه کرده و مواد مغذی غذاهای گیاهی را جذب کند. اما در این حالت خوردن گوشت ریسک بیماری را در انسان افزایش میدهد. زیرا باکتری های موجود در گوشت زمان اضافی برای تکثیر در طول سفر طولانی به سیستم گوارش را دارند و خطر مسمومیت غذایی را افزایش میدهند. گوشت در حالی از روده انسان عبور میکند که در واقع باعث فساد شده و ریسک خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد.
این شاید یکی از دلایل مهمی باشد که همواره تاکید میشود از خوردن گوشت خام و پخته نشده اجتناب کنید. تصورش را بکنید انسان نخستین بیش از یک و نیم میلیون سال پیش (پیش از کشف آتش) اگر گوشت خام را مدام مصرف کرده باشد به چه بیماریهایی دچار شده است.
تکامل انسان و ظهور رژیم های غذایی گوشتی سنگین
اگر خوردن گوشت برای انسان بسیار ناسالم و غیر طبیعی است، چرا اجداد ما گاهی برای تأمین معاش از گوشت تغذیه میکردند؟
دکتر نیل بارنارد، نویسنده کتاب “قدرت بشقاب شما”، در مورد رژیم غذایی اولیه انسان صحبت میکند و توضیح میدهد:
“ما رژیم های غذایی بسیار شبیه سایر میمون های بزرگ داشتیم، یعنی یک رژیم غذایی تا حد زیادی گیاهی. گوشت خواری احتمالاً با جابجایی شروع شد. خوردن پس مانده هایی که گوشتخواران رها کرده بودند. با این حال، بدن ما هرگز با آن سازگار نبوده است. دلیل اینکه امروزه کسانی که مقدار زیادی گوشت مصرف میکنند بیشتر دچار بیماریهای قلبی، سرطان، دیابت و سایر مشکلات میشوند نیز همین است. “
درباره لبنیات چطور؟
شاید ندانید که انسان ها فقط 10 هزار سال است که اقدام به اهلی کردن دامها کردهاند. پیش از آن کودکانی که از خوردن شیر مادر گرفته شدند، ساخت آنزیم لاکتاز در بدنشان متوقف و نسبت به لاکتوز حساس شد. با این حال، بعد از اهلی شدن دام، دستگاه گوارش انسان شروع به پردازش “محصولات” لبنیات کرد. گروه ها و قبایلی که به خوردن گاو و لبنیات آنها اعتقاد ندارند مانند قبیله پیما، چینی ها، تایلندی ها، بانتوها از آفریقای غربی و هندوها امروزه همچنان نمیتوانند لاکتوز مصرف کنند.
رژیم غذایی زندگی امروزی
تا همین اواخر، فقط ثروتمندترین افراد توانایی تهیه غذا، پرورش و کشتار حیوانات را برای گوشت داشتند در حالی که بقیه بیشتر غذاهای گیاهی و محصولات کشاورزی می خوردند. در نتیجه، قبل از قرن 20، فقط افراد ثروتمند به طور روزمره با بیماری هایی مانند بیماری قلبی و چاقی درگیر بودند.
اکنون که به لطف پرورش صنعتی و پر سود دام، گوشت حیوانات نسبتاً ارزان شده و راحتتر در دسترس است، بیماری های مهلکی مانند بیماری های قلبی، سکته های مغزی، سرطان، دیابت و چاقی به افراد در طبقات مختلف اجتماعی رسیده است. طیف و در حالی که سبک زندگی مرفه و غیر سالم به مناطق کمتر توسعه یافته آسیا و آفریقا سرایت می کند، مردم آنجا نیز از بیماری های مرتبط با رژیم های غذایی مبتنی بر گوشت رنج می برند و میمیرند.
تحقیقات نشان میهد مصرف پروتئین حیوانی ارتباطی زیادی با سرطان روده بزرگ، پستان، پروستات و پانکراس دارد. به گفته کارشناس تغذیه “کالین کمپبل”، مدیر پروژه تغذیه، بهداشت و محیط زیست کرنل-چین-آکسفورد، “در ده سال آینده، حتما خواهید شنید که پروتئین حیوانی یکی از سمی ترین مواد مغذی است که میتوان خورد. “
خط آخر
آیا ما باید غذای گیاهی را به عنوان رژیم اصلی خود انتخاب کنیم؟ شاید خوردن گوشت فرآوری شده با انواع مواد افزودنی و پخت آن روی ذغال برای انسان جذاب و هوس انگیز باشد اما به این موضوع فکر کنیم که چرا نیاز است قبل از سیر کردن خودمان، به تاریخچه تکامل بدن انسان و البته سرگذشت تهیه غذاهای گوشتی هم فکر کنیم. انسانها مدت زیادی است که گوشت میخورند، اما همه ما میدانیم که رژیم غذایی بدون گوشت بسیار سالم تر است و امروزه از نظر غذایی به گوشت احتیاج نداریم.
ما در این مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا انسان ذاتا گوشتخوار است یا گیاهخوار؟ امیدوارم پاسخ خود را یافته باشید. البته قطعا انتخاب با خود شماست.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
خیلی عالی و مفید بود . کاش همه متوجه این موضوع بشند
مطلب خیلی کامل و روان بود. از شما متشکرم.
واقعا خام گیاه خواری اونقدر اندام و فیس منو خوشگل میکنه که خودم عاشق خودم میشم
من که حوصله خوندن نداشتم یکی بیاد خلاصه بگه الان چی شد ؟؟
ممنون کاملا جواب سوال هامو گرفتم 🤝
من تحقیق کردم دیدم حیواناتی که نزدیک هستند از لحاظ ژن به انسان گوشت می خورند همراه با علف این کلیپ رو ببینید چطور شامپانزه ها شکار می کنند و گوشت می خورند
https://www.aparat.com/v/W9ijh
موردی که هم گفتید مربوط به دندان ها نیست ابزاره ابزار آتش و چاقو در طی هزاران سال باعث شده دندان های انسان ترکیبی از گوشت خواری و علف خواری داشته باشه و نیش ها کوتاه تر شوند چون آتش گوشت رو نرم کرده نیازی نیست نیش بلند باشه مقایسه معده تون هم یک مورد رو نگفتید اون هم اسید معده است که شباهت اسید معده انسان به گیاه خواران نیست به گوشت خواران هستش اگر هم به تاریخ نگاه کنید متوجه میشید روی غارها عکس شکار حیوانات بوده نه خوردن علف و هزاران سال ژن انسان با خوردن گوشت عجین شده می دونم نظر رو پاک می کنید چون جواب علمی براش ندارید
سلام دوست خوبم.
ممنون که نظرت رو با ما به اشتراک گذاشتی.
پیشهاد میکنم 3 فیلم مستند زیر رو حتما تماشا کنی و نظرت رو بهم بگی
1. The Game Changers
2. Before the Flood
3. What the Health
خانم هر وقت شما تونستی گوشت خام بخوری اون موقع بدون که گوشت غذای شماست
مگه آسیب های گوشتخواری یکی دوتا ئه تو این هرم کلی انرژی داره مصرف میشه
واقعا عالی 🙌
بنده مدت زیادی گوشتخواری کردم و متاسفانه به نقرس دچار شدم و الان مدام پاهایم درد دارند و دکتر ها فقط دارو تجویز میکنند و کسی این رو درک نکرد که ما ذاتا گیاهخوار هستیم نه گوشتخوار . ممنون از مطالب بسیار درست