امروز میخواهیم برای تهیه توفو خانگی دو دستورالعمل را به شما آموزش دهیم. تهیه پنیر گیاهی توفو به این دو روش خیلی ساده است و همینطور هزینه مواد اولیهی آن نسبت به محصول بازار خیلی بصرفه تر خواهد بود.
راستش را بخواهید وقتی متوجه شدم درست کردن توفوی خانگی چقدر ساده و سریع است بسیار هیجان زده شدم. این روش نه تنها ساده است، بلکه بسیار مقرون به صرفه هم هست و یک ماده اصلی خانگی خیلی عالی را به شما میدهد.
توفو نه تنها در غذاهای آسیایی بسیار رایج است، بلکه برای گیاهخواران و وگن ها، منبع فوق العادهای از پروتئین در وعدههای غذایی فراهم میکند و به موادی که همراه آن پخته میشوند، عطر و طعم میبخشد. به علاوه، میتوان آن را بصورت پخته، سرخ شده، سوخاری و یا آبپز (مانند سوپ) مصرف کرد.
با توجه به اینکه فروشگاهها دهها نوع مختلف توفو را ارائه میدهند، ممکن است کمی گیج شوید. اما خوشبختانه هنگام درست کردن آن در خانه در مورد نوع محصول (نرم یا سفت یا حتی پفکی بودن آن) و کیفیتش خیالتان راحت خواهد بود. همچنین توفوی خانگی را خیلی راحتتر میتوانید به اشکال مختلف و در غذاهای مختلف بپزید.
در ادامه این مطلب انواع مختلف توفو را برای شما معرفی میکنم. قرار است اینجا از سیر تا پیاز توفو را یاد بگیرید.
توفو چیست و از چه ساخته شده است؟
توفو (که در اصطلاح دیگر “پنیر لوبیا” نامیده میشود) به یک ماده اصلی در آشپزخانههای سراسر جهان تبدیل شده است. توفو که از چین منشا گرفته شده، بیش از 2000 سال پیش کشف شد. وقتی یک فرد چینی به طور تصادفی شیر سویا را با یک عامل دلمه کننده (کلرید منیزیم) مخلوط کرد. نتیجه آن دلمه بستن شیر بود، جایی که مواد مایع فشرده میشوند و شکل میگیرند. توفو در واقع با استفاده از روندی مشابه پنیر سازی درست میشود. تفاوت در این است که پنیر توفو به جای اینکه از لبنیات تهیه شود، با دانههای سویا درست میشود.
خوشبختانه گزینه غیرتراریخته و ارگانیک برای داشتن پنیر سویا وجود دارد. هرچند که نمونه ارگانیک آن به نظر سالم تر است اما مطالعهای درباره ناسالم بودن توفو های فرآوری شده و غیرارگانیک وجود ندارد. در واقع جای هیچ نگرانی وجود ندارد. البته سویای ارگانیک گرانتر از نمونه غیر ارگانیک و تراریخته آن خواهد بود. برای آگاهی بیشتر در مورد توفو پیشنهاد میکنم مطلب “همه چیز درباره پنیر گیاهی توفو” را هم بخوانید.
انواع مختلف توفو:
هنگام خرید توفو در فروشگاهها، گزینههای متنوعی وجود دارد که میتوانید انتخاب کنید. که شامل ابریشمی، نرم، سفت و محکم است – حتی گاهی اوقات مخلوطی از این چند نوع. بسته به سلیقه خود میتوانید نسخه دودی و طعمدار را نیز خریداری کنید.
اگر مطمئن نیستید که چه تفاوتی بین این ها وجود دارد – ترسی نداشته باشید:
توفوی ابریشمی:
از نظر شکل ظاهری متفاوت است. توفوی ابریشمی از نظر بافتی نرم است، فشرده نشده و بعنوان جایگزین لبنی در پودینگ ها، پای ها، سس ها، سس های سالاد، اسموتی ها و بستنی استفاده میشود. حتی میتواند بعنوان جایگزین تخم مرغ، کره و خامه مصرف شود.
*توجه: شما میتوانید در خانه توفوی ابریشمی نرم و محکم نیز تهیه کنید. با این حال، حتی توفوی ابریشمی سفت نیز بافت ژلهای دارد و کاملا “جامد” نیست.
سه نوع بعدی همه نوعی توفوی فشرده هستند. تفاوت بین آنها در میزان فشار آنها و میزان آب خارج شده از آنها است.
این موضوع را فراموش نکنید که میزان ارزش غذایی آن بسته به نوع نرم یا سخت آن بستگی دارد. اگر نرم باشند پروتئین آن کمتر و میزان آب آن بیشتر است و اگر سخت باشد، پروتئین بیشتری دارد. هرچه توفو سختتر باشد، نفوذ طعمها نیز در آن دشوارتر است.
توفوی نرم:
تقریباً شبیه نوع ابریشمی است اما کمی فشردهتر است. این نوع توفو مناسب درست کردن سوپ هست.
توفوی معمولی/سخت:
به مدت طولانی فشرده میشود، شکل خود را بهتر حفظ میکند اما هنوز کمی نرم است. البته حالت نرمی آن در برندهای مختلف متفاوت است.
توفوی خیلی سخت:
برای هر غذایی که به تکههای برش خورده توفو نیاز دارد بسیار مناسب است. مثلا برای سرخ کردن، پختن و کباب کردن عالی است. اگر میخواهید پروتئین بدون گوشت داشته باشید این توفو مناسب است، و میتوانید از آن به عنوان منبع اصلی پروتئین در غذاهای مختلف استفاده کنید.
هنگام تهیه توفو خانگی میتوانید خودتان مقدار سختی توفو را با میزان ماده دلمه کننده و میزان فشار وارد بر آن کنترل کنید.
چند نکته درباره توفو:
در اینجا به چند مورد از سوالات متداول در مورد توفو پاسخ میدهیم:
- میتوان آن را به صورت خام مصرف کرد. در این مرحله طعم خاصی ندارد اما کاملاً قابل خوردن است.
- توفو نیز میتواند منجمد شود – به مدت 4-5 ماه بصورت منجمد ماندگار است. انجماد باعث تغییر بافت توفو میشود که خب این یک نکتهی مثبت است چراکه اگر قبل از پختن توفو آن را منجمد و بعد گرم کنید، باعث میشود عطر و طعم بیشتری را حفظ کند و موقع سرخ شدن، تبدیل به توفوی ترد و کریسپی شود.
- میتوانید توفو خود را در خانه طعمدار کنید ولی از طرفی میتوان توفو را به سسها و غذاهای پر طعم اضافه کنید. همچنین میتوان به کمک گوجه فرنگی یا زیتون، آن را طعم دار کنید ولی مراقب باشید که میزان زیاد این مواد میتواند فرایند تبدیل را با مشکل روبرو کند. در مصرف آن دقت کنید.
- طعم و مزه توفو چگونه است؟ سوالی است که احساس میکنم همه تازه واردان برای یافتن پاسخی برای آن تلاش میکنند زیرا پاسخ این است: “مزه خاصی ندارد!” البته این خبر خوبی است، زیرا به شما اجازه میدهد آن را در ظرف خود قالب بزنید و طعمهای ادویهجات یا سسی را که با آن پخته شده را خودتان انتخاب کنید.
چگونه توفو درست کنیم:
توفو خانگی به راحتی تهیه میشود و فقط به سه ماده تشکیل دهنده همراه با ماده دلمه کننده نیاز دارد.
انواع دلمه کننده توفو:
- سنگ گچ: سولفات کلسیم طبیعی. به طور سنتی استفاده می شود. طعم شیرینتری دارد.
- نیگاری یا کلرید منیزیم: از آب دریا استخراج می شود.
- لیمو: به طور خاص، آب لیمو. شیر را به خوبی دلمه میکند. البته در این روش نوعی طعم لیمویی به توفو میدهد.
در زیر نحوه تهیه توفو با استفاده از دو روش گچ خوراکی و آبلیمو شرح داده شده است. هر دو کاملاً خوب عمل میکنند، تنها تفاوت در این است که در نسخه لیمو طعم مرکبات را خواهید داشت.
مواد لازم:
- دانهی سویا خشک، ایده آل ترین مواد آلی بدون دستکاری ژنتیکی یا GMO
- آب تصفیه شده
روش اول، مواد لازم برای روش سنتی:
- پودر گچ خوراکی (سولفات کلسیم) با کمی آب برای رقیق شدن آن
روش دوم، با آب لیمو:
- آب تازه لیمو ترش
وسایل لازم:
- کیسه با جنس پارچه کتانی یا نخی
- یک قالب یا یک کاسه/ سینی مربع شکل برای شکل دادن به پنیر
- یک سینی برای جمع آوری مایع
- یک قاشق کفگیر
این هم طرز تهیه توفو:
برای تهیه پنیر توفو ابتدا باید شیر سویا درست کرد.
طرز تهیه شیر سویا:
- ابتدا با خیساندن دانههای سویا به مدت حداقل 6 ساعت یا حتی یک شب تا صبح شروع کنید. در این مدت حجم آنها 2 تا 3 برابر میشود.
- اکنون زمان تهیه شیر سویا است. لوبیای خیس خورده را فقط به مدت 10 تا 15 ثانیه در یک غذاساز / مخلوط کن پرسرعت اضافه کنید تا لوبیا کمی خرد شود.
- آب را اضافه کرده و دوباره مخلوط کنید تا یکدست و خامهای شود.
- بعد، محتوی را به یک ظرف بزرگ منتقل کنید، از الک یا پارچه توری برای جمع آوری تفاله سویا استفاده میکنیم.
شیر سویا آماده است. مراحل را برای تهیه توفو یا پنیر سویا ادامه میدهیم:
- بگذارید تا شیر سویا روی حرارت متوسط بجوشد. گاهی اوقات هم بزنید و کف ایجاد شده در سطح را با یک قاشق چوبی بردارید.
روش 1 – با گچ خوراکی
- در این حین، پودر گچ را با آب مخلوط کرده و خوب هم بزنید.
- به محض این که شیر سویا شروع به جوشیدن کرد، حرارت را خاموش کرده و گچ رقیق شده را اضافه کنید!
- چند بار به آرامی هم بزنید، سپس کنار بگذارید تا شروع به سفت شدن و دلمه شدن کند.
توجه: در صورتی که دلمه نشد، حرارت را برای چند دقیقه روشن کرده و کمی بیشتر از گچ اضافه کنید. مدت زمان دلمه شدن به فرایند شما بستگی دارد. هر زمان دلمه شد مراحل بعد را شروع کنید.
- یک پارچه نخی روی قالب خود قرار دهید و سپس با قاشق کفگیر فقط دلمه سویا را به داخل قالب منتقل کنید. هنگام فشار دادن مطمئن شوید که قالب روی چیزی قرار گرفته باشد که بتواند آب اضافی پنیر را بگیرد.
- پارچه را محکم به دور پنیر بپیچید.
- یک شی سنگین روی آن بگذارید تا پنیر در پارچه فشرده شود. این باعث میشود توفو شکل بگیرد و سفت شود.
- در عرض 20 دقیقه، توفوی سفت شما آماده است.
توجه: اینجا همان زمانی است که میتوانید میزان سفت یا نرم بودن آن را مشخص کنید. هرچه بیشتر فشار دهید، توفوی شما سفت تر خواهد بود. این کار 10 تا 15 دقیقه زمان میبرد.
توجه: به مدت 3 تا 4 روز در یک ظرف درپوش دار داخل یخچال نگهداری کنید. به یاد داشته باشید، اگر قصد ندارید همان روز آن را بخورید، در ظرفی پر از آب سرد تصفیه شده نگهداری کنید و روزانه آب آن را عوض کنید، زیرا توفو به سرعت خشک میشود.
زمانی که میخواهید توفو را بپزید یعنی هنگامی که توفو را از آب خارج کردید، آن را فشار دهید تا قبل از پخت آب اضافی خارج شود.
روش 2 – با آب لیمو
اینجا هم مثل روش قبل، لوبیای سویا را خیس کرده و شیر را درست کنید. فقط در این مرحله تفاوت این است که ما به آب لیموی ترش نیاز داریم.
- شیر را در قابلمه بزرگی منتقل کرده و روی حرارت ملایم بگذارید تا جوش بیاید. گاهی اوقات هم بزنید و کف ایجاد شده در سطح شیر را با یک قاشق چوبی بردارید.
- در این فاصله، لیموها را آب بگیرید. به محض اینکه شیر شروع به جوشیدن کرد، آبلیمو را اضافه کرده و از روی حرارت بردارید.
- چند بار با دقت هم بزنید و سپس کنار بگذارید. پنیرها شروع به شکل گیری میکنند.
توجه: در صورت عدم ایجاد دلمه، حرارت را برای چند دقیقه روشن کرده و مقدار کمی آب لیمو اضافه کنید.
- پس از پر شدن کاسه با پنیر (که ممکن است هر دفعه مدت زمان مختلفی ببرد) یک پارچه نخی را روی قالب قرار داده و با یک قاشق کفگیر دلمههای شیر را به آن انتقال دهید. پارچه را محکم به دور دلمهها بپیچید.
- روی پارچه را یک جسم سنگین قرار دهید تا به آن کمی فشار وارد شود. این کار باعث میشود تا توفو شکل گرفته و سفت شود و آب اضافی خارج شود.
- در عرض 20 دقیقه، توفوی سفت شما آماده است. اگر دوست دارید نرمتر باشد هم همانطور که گفتیم باید کمتر فشرده کنید. مثلا 10 تا 15 دقیقه!
توفوی لیمویی را میتوان به همان روش قبل نگهداری کرد. البته مدت نگهداری تا 3 الی 4 روز خوب است. بیشتر از این مدت فقط با فریز کردن خواهد بود. البته توفوی فریز شده هم خواص خود را دارد که در روش قبلی توضیح دادیم.
و به یاد داشته باشید، توفو به سرعت خشک میشود، بنابراین بهتر است آن را در آب تصفیه شده نگهداری کنید. سپس میتوانید، در صورت لزوم قبل از استفاده آب توفو را با پارچه بگیرید. مثلا وقتی میخواهید سرخ کنید.
نحوه پخت توفو:
روشهای مختلفی برای استفاده از توفوی خانگی شما وجود دارد. می توان آن را بصورت املت توفو، سرخ شده، توفو سوخاری، پخته، کباب و موارد دیگر طبخ کرد. روش پخت توفو بر روی بافت و بر طعم و مزهی آن تأثیر میگذارد.
روش مورد علاقه شخصی من این است که توفو را به صورت مکعب خرد کرده و سپس کمی تفت دهم تا ترد شود. سپس این موارد را معمولاً به غذاهای سرخ کرده، ماکارونی، برنج و … اضافه میکنم.
امیدوارم نحوه درست کردن توفو در خانه؛ در دو روش ساده را امتحان کنید و نتایج آن را با ما در میان بگذارید. اگر این مطلب به شما کمک کرد لطفا آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید 🙂
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.