آش شولی یزدی یکی از آش های سنتی ایرانی که بخصوص در شهر یزد طبخ میشه و خیلی خوشمزه هم هست. تو دستور اصلی این آش خوشمزه با چغندر درست میشه اما اگه چغندر در دسترس نداشتین با شلغم یا لبو هم میتونید بپزیدش. آش شولی با لبو رنگش به قهوهای نزدیک میشه و با چغندر و شلغم به سبزی میزنه.
تو منطقه یزد خصوصا برای شب یلدا آش شولی جزء یکی از مهم ترین غذاها هست. یزدی ها دور هم جمع میشن و این شب رو با هم جشن می گیرن و با هم از خوردن یک شولی خوشمزه لذت می برن. چاشنی اصلی این غذا سرکه است و طبع این آش سرده برای همین خوردنش کنار آجیل و شیرینی یزدی بسیار دلپذیر می شه.
البته شولی برای فصول سرما و زمستان هم خیلی می چسبه و حتی قدیما تو فصل تابستون، یزدی ها توی ایوان خونه جمع می شدن، می گفتن و می شنیدن و شولی خوشمزه یزدی رو نوش جان می کردن!
برای یادگیری آموزش طرز تهیه آش شولی یزدی مقوی با وی جی ها همراه باشید:
مواد لازم برای تهیه آش شولی یزدی:
- عدس ریز، 1 پیمانه
- سبزی آش (تره، شوید، گشنیز، شنبلیله)، خرد شده، 2 پیمانه
- اسفناج، تقریبا درشت خرد شده، 1 پیمانه
- چغندر (لبو یا شلغم)، 1 عدد بزرگ
- سرکه، ½ لیوان
- شکر، 1 قاشق غذاخوری (دلخواه) اگر چغندر میزنین شکر حذف بشه.
- نمک، فلفل، زرد چوبه، به مقدار لازم
- پیاز، 2 عدد بزرگ
- نعناع خشک، 3 قاشق غذاخوری
- آرد
طرز تهیه آش شولی یزدی:
- چغندر رو نگینی خرد کنید و در قابلمه آب جوش بریزید.
- عدس رو که از قبل خیسانده اید رو به همراه سبزی ها اضافه کنید. *
- داخل تابه پیازها رو خلالی خرد کرده با مقداری روغن تفت بدید.
- پیاز که طلایی شد و ادویه ها و در آخر نعناع خشک اضافه و کمی تفت داده بشه.
- مرحله اضافه کردن آرد که به دو صورت هست یا آرد رو با آب سرد خوب مخلوط کنید تا یکدست بشه و با صافی داخل آش بریزید و هم بزنید و یا گلوله های خمیری درست کنید و داخل آش اضافه کنید که بهش اوماج میگن. *
- وقتی آش پخته شد پیازها و نعناع داغ رو اضافه کنید.
- سرکه و شکر رو به آش اضافه کنید و کمی اجازه بدید تا آش مزه بگیره و بعد به قوام که رسید آش شولی آمادست.
یادت نره:
- برای درست کردن گلولههای خمیری یا اماج به شیوه یزدیها، باید مقداری آرد رو در الک پهن کنی و بعد با دست خیس روی آردها آب بپاشی و بعد از چند لحظه آرد رو الک کنی. اُماجها (گلولههای آرد) رو کمی در آفتاب یا فر گرم (اما خاموش) قرار بده تا خودش رو بگیره.
- به جای آرد از رشته هم میتونی استفاده کنی که البته مرسوم نیست.
- در مرحله 2 عدس رو جدا هم میتونی بپزی و بعدا اضافه کنی.
- برای طعم دار کردن شولی یزدی به جای سرکه از رب انار یا انار دانه هم میتونی استفاده کنی.
- حبوبات اصلی آش شولی یزدی عدس هست ولی شاید دستورایی رو دیده باشید که از حبوبات دیگری استفاده شده. این به سلیقه شماست.
باورتون نمیشه چقدر میتونه خوشمزه بشه. امیدوارم حتما شولی یزدی رو دست کنید و لذتش رو ببرید. منتظر نظرات شما هستیم.
ما رو در اینستاگرام دنبال کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.