به طور کلی گیاهخواران وگان از خوردن غذاها با منشا حیوانی خودداری میکنند. رعایت رژیم غذایی گیاهخواری و وگان دلایل مختلفی دارد، از جمله نگرانی های اخلاقی، سلامتی یا زیست محیطی.
برخی از غذاهایی که گیاهخواران باید از آنها اجتناب کنند واضح است، اما برخی دیگر ممکن است شما را متعجب کند.
این مقاله شامل 37 ماده غذایی و موادی است که باید در رژیم وگان از آن پرهیز کنید. با ویجیها همراه باشید.
1-6: غذاهای حیوانی
وگانیسم یک سبک زندگی است که شکلهای مختلف استثمار حیوانات را، چه برای غذا یا هر چیز دیگر، کنار میگذارد.
به همین دلیل، گیاهخواران از خوردن غذاهای با منشا حیوانی اجتناب میکنند، مانند:
- گوشت: گوشت گاو، گوشت بره، گوشت خوک، گوساله، سیرابی، جگر، کله پاچه، گوشت شکار و …
- طیور: مرغ، بوقلمون، غاز، اردک، بلدرچین و …
- ماهی و غذاهای دریایی: انواع ماهی، میگو، ماهی مرکب، گوش ماهی، صدف، خرچنگ و …
- لبنیات: شیر، ماست، پنیر، کره، خامه، بستنی و غیره
- تخم حیوانات: تخم مرغ، تخم بلدرچین، تخم اردک، تخم شتر مرغ و تخم ماهی و…
- محصولات زنبور عسل: عسل، گرده زنبور عسل، ژل رویال و…
خلاصه:
گیاهخواران از خوردن گوشت حیوانات و محصولات جانبی حیوانات خودداری میکنند. اینها شامل گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات، تخم مرغ و محصولات زنبور عسل است.
7-15: مواد تشکیل دهنده یا مواد افزودنی مشتق شده از حیوانات
بسیاری از غذاها حاوی مواد یا مواد افزودنی مشتق شده از حیوانات هستند که اکثر مردم از آنها اطلاعی ندارند. به همین دلیل، گیاهخواران از مصرف غذاهای حاوی:
- برخی افزودنی های خاص: از محصولات حیوانی میتوان چند ماده افزودنی غذایی به دست آورد. به عنوان مثال میتوان به E120 ، E322 ، E422، E 471، E542، E631، E901 و E904 اشاره کرد.
- کوشینیل یا کارمین: برای ساخت کارمین از حشرات حلزونی پوست استفاده می شود، یک رنگ طبیعی قرمز رنگ تولید میشود و برای مواد غذایی و محصولات به کار میرود.
- ژلاتین: این ماده غلظت دهنده از پوست، استخوان ها و بافتهای همبند گاو و خوک بدست میآید.
- آیزین گلاس: این ماده ژلاتین مانند از مثانه ماهی گرفته شده که اغلب در تهیه آبجو یا شراب برای شفاف سازی استفاده میشود.
- طعم دهنده های طبیعی: برخی از این مواد حیوانی هستند. برای مثال کاستوریم، یک طعم دهنده و عطری است که از ترشحات غدد رایحه مقعدی سگ آبی استخراج میشود.
- اسیدهای چرب امگا 3: بسیاری از محصولات غنی شده با امگا 3 وگان نیستند، زیرا بیشتر امگا 3 از ماهی تهیه میشود. البته امگا 3 حاصل شده از جلبک ها گزینههای وگان هستند.
- شلاک یا لاک صدفی: ماده ای است كه توسط نوعی حشره ماده ترشح میشود. اغلب برای پوشش براق و لعاب روی آب نبات و محصولات غذایی تازه استفاده میشود.
- ویتامین D3: اغلب ویتامین D3 از روغن ماهی یا لانولین موجود در پشم گوسفند حاصل میشود. ویتامین D2 و D3 حاصل از گلسنگ گزینه های گیاهی این ویتامین هستند.
- مواد لبنی: آب پنیر، کازئین (نوعی پروتئین مخصوص شیر) و لاکتوز همگی از لبنیات گرفته میشوند.
این مواد و افزودنیها را میتوان در طیف گستردهای از غذاهای فرآوری شده مختلف یافت. بسیار مهم است که لیست مواد تشکیل دهنده را به دقت بررسی کنید.
خلاصه:
وگان ها باید برچسب مواد غذایی را بررسی کنند تا مطمئن شوند محصولات حاوی مواد ذکر شده در بالا نباشند.
16–32: غذاهایی که گاهی (اما نه همیشه) حاوی مواد تشکیل دهنده حیوانات هستند.
بعضی خوراکی ها هستند که ممکن است انتظار داشته باشیم 100٪ گیاهی و وگان باشند، اما گاهی حاوی یک یا چند ماده اولیه حیوانی هستند.
به همین دلیل، گیاهخوارانی که میخواهند از تمام محصولات با منشا حیوانی پرهیز کنند، باید موقع مصرف این مواد غذایی دقت و احتیاط کنند:
- محصولات نان: برخی از محصولات نانوایی مانند نان شیرینی و نان حاوی ال-سیستئین هستند. این آمینو اسید به عنوان یک ماده نرم کننده در نان استفاده شده و اغلب از پرهای طیور بدست میآید.
- آبجو و مشروب: برخی از تولیدکنندگان از آلبومین، ژلاتین یا کازئین سفیده تخم مرغ در فرآیند تولید آبجو یا مشروب سازی استفاده میکنند و گاهی برای شفاف سازی محصول نهایی خود آیزین گلاس به آن اضافه میکنند.
- سس سزار: انواع خاصی از سس سزار از خمیر ماهی کولی به عنوان یکی از مواد تشکیل دهنده اش استفاده میشود.
- آب نبات: برخی از انواع آب نبات ها و آدامس ها حاوی ژلاتین هستند. یا برخی دیگر با ماده قرمز رنگ کارمین پوشیده شدهاند که از حشره کوشینیل به دست میآید.
- سیب زمینی سرخ کرده: برخی از انواع سیب زمینی سرخ کرده در چربی حیوانات سرخ میشوند.
- تاپناد زیتون: انواع مختلفی از تاپناد زیتون حاوی ماهی کولی هستند.
- غذاهای سرخ شده: خمیری که برای تهیه غذاهای سرخ شده مانند قارچ و پیاز سوخاری استفاده میشود گاهی حاوی تخم مرغ است.
- سس پستو: بسیاری از انواع پستوی خریداری شده در فروشگاه حاوی پنیر پارمزان است.
- برخی از محصولات لوبیا: اغلب محصولات لوبیای پخته شده حاوی ژامبون هستند.
- خامه های غیر لبنی: اغلب حاوی کازئین، پروتئینی از شیر هستند.
- پاستا: برخی از ماکارونی ها حاوی تخم مرغ هستند.
- چیپس سیب زمینی: برخی از چیپس های سیب زمینی با پودر پنیری طعم دار میشوند و یا حاوی مواد لبنی دیگری مانند کازئین، آب پنیر یا آنزیم های حیوانی هستند.
- شکر فرآوری شده: بعضی از تولیدکنندگان، شکر را با ذغال استخوانی روشن میکنند (که غالباً به آن کربن طبیعی میگویند) که از استخوان های گاو ساخته می شود. شکر ارگانیک جایگزین گیاهی این نوع شکرهای فراوری شده میباشد.
- بادام زمینی بو داده: گاهی برای تولید بادام زمینی یا آجیل بو داده از ژلاتین استفاده میشود تا نمک و ادویه جات بهتر به آجیل بچسبند.
- بعضی از شکلات های تلخ: شکلات تیره و یا تلخ معمولاً وگان است. با این حال، برخی از انواع آن شامل محصولات حیوانی هستند مانند آب پنیر، چربی شیر، مواد جامد شیری (پودر خشکی که پس از جدا شدن کامل آب از شیر باقی میماند)، کره شفاف (نوعی چربی شیر) یا شیر خشک بدون چربی.
- برخی از میوه ها و سبزیجات تازه: که با ماده ای مومی میپوشانند که ممکن از نوع نفتی یا نخل باشد و یا حتی از موم زنبور عسل یا شلاک (یا لاک صدفی) بدست آمده باشد. اگر در موردش مردد بودید میتوانید از میوه فروشتان در موردش سوال کنید که از کدام نوع موم استفاده شده است.
- سس ورستر شایر: بسیاری انواع این سس حاوی ماهی کولی هستند.
خلاصه:
مواد غذایی مبتنی بر حیوانات را میتوان در غذاهایی یافت که انتظارش را ندارید. حتما برچسب مواد غذایی را بخوانید.
33–37: مواد غذایی وگان مضر
صرف وگان بودن غذا به معنای سالم یا مقوی بودن آن نیست.
بنابراین، گیاهخوارانی که میخواهند سلامتی خود را بهبود ببخشند باید به غذاهای گیاهی با حداقل فرآوری پایبند باشند و استفاده از محصولات زیر را در رژیم غذایی گیاهخواری و وگان محدود کنند:
- هله هولههای وگان: بستنی، آب نبات، کلوچه، چیپس و سس های وگان به طور کلی به اندازه نمونه های غیر وگان حاوی قند و چربی اضافه شده هستند. بعلاوه، آنها تقریباً هیچ ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات مفید گیاهی ندارند.
- شیرین کننده های وگان: شهدها، شربت آگاو، شهد خرما و شربت افرا سرشار از قند هستند. خوردن بیش از حد آنها ممکن است خطر ابتلا به بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی و چاقی را افزایش دهد.
- گوشت و پنیرهای گیاهی فرآوری شده: این غذاهای فرآوری شده معمولاً حاوی مواد افزودنی زیادی هستند. آنها همچنین ویتامین ها و مواد معدنی بسیار کمتری نسبت به غذاهای گیاهی غنی از پروتئین مانند لوبیا، عدس، نخود، آجیل و دانه ها دارند.
- برخی از شیرهای غیر لبنی (گیاهی) کارخانه ای: شیرهای فاقد لبنیات شیرین شده به طور کلی حاوی مقدار کافی شکر اضافه شده هستند. برای جایگزینی شیرهای شیرین نشده را انتخاب کنید.
- پروتئین بار وگان کارخانه ای: بیشتر پروتئین بارهای وگان حاوی مقادیر زیادی فرآوری شده هستند. معمولا حاوی یک نوع جدا شده ای از پروتئین نیز میباشند که فاقد مواد مغذی گیاهی است.
خلاصه
گیاهخوارانی که به فکر سلامتی خود هستند باید غذاهای فرآوری شده را محدود کنند. در عوض، بیشتر غذاهایی را انتخاب کنند که ارگانیک، خانگی یا به شکل طبیعی و بدون مواد نگهدارنده باشند.
خط آخر:
گیاهخواران سعی میکنند از خوردن و مصرف غذاها با منشا حیوانی در رژیم غذایی گیاهخواری و وگان پرهیز کنند.
این شامل محصولات حیوانی و گوشتی و همچنین غذاهایی که حاوی هر مادهای است که از یک حیوان نشات گرفته شده باشد.
همانطور که گفته شد، همه غذاهایی که فقط از ترکیبات گیاهی تهیه میشوند سالم و مقوی نیستند. مواد غذایی مضر وگان هم غذاهای ناسالم هستند.
سلام آره اما چون تنوع غذایی وگان در شهر ما بالا نیست و محصولات وگان پیدا نمیشه تنوع نداره خرج یک رژیم وگان خیلی بالا میره هی ضعف می کنی مجبوری خوراکی های وگان گران تر بخری و هزینه بالا میره
تموم اون مواد مغذی که یه انسان نیاز داره میوه و سبزیجات تازه، حبوبات، مغزها و دانه ها هستن و اصولا بدن ما به خوراکی های فرآوری شده و کارخانه ای وگان نیازی نداره و صرفا برای رفع هوس و تنوع غذایی هستن.
سلام آیا ممکنه داخل مولتی ویتامین از گوشت هم استفاده شده باشه
سلام بله همه مولتی ویتامینها وگان نیستن و ممکنه داخلش از مواد حیوانی بکار برده شده باشه.