معمولا برای پخت و پز بعضی غذاها مثل کوکو و کتلت و کیکها و دسرها از تخم مرغ بعنوان یه ماده ضروری استفاده میشه، در واقع تخم مرغ بعنوان چسبی که مواد اصلی کیک ها، کوکوها و… رو در کنار هم نگه می داره در غذا به کار میره.
اما وگانها و گیاهخواران لاکتو که از تخم مرغ در رژیم غذاییشون استفاده نمیکنند و یا کسانی که حساسیت یا آلرژی به تخم مرغ دارند و یا حتی نسبت به اون حس انزجار دارند و بیمارانی که مصرف تخم مرغ برای اونها مضر هست همگی به دنبال جایگزینی برای تخم مرغ هستند.
خوشبختانه جایگزینهای عالی برای تخم مرغ وجود داره و با استفاده از چند ماده ساده هم میشه همون کارایی رو به غذاها بدیم. در ادامه چند تا جایگزین خوب برای تخم مرغ آوردیم که با هم میخونیم.
اما وقتی میخوایم برای یه غذا یا دستور پخت جایگزین پیدا کنیم باید چند تا چیز رو در نظر بگیریم و مناسبترین جایگزین رو برای اون دستور انتخاب کنیم. از لحاظ اینکه آیا این جایگزین همون میزان رطوبت، پروتئین و چربی تخم مرغ رو داره؟ و اینکه آیا این جایگزین با سایر مواد مثل شکر و آرد و کره در این دستور متناسب هست؟ و وقتی پخته بشن با هم هماهنگی دارند و طعم خوشمزهای داره یا باید از جایگزین دیگهای استفاده کرد؟
با این حساب، ما سیزده جایگزین مختلف تخم مرغ رو آزمایش کردیم، بیشتر اونها توی هر آشپزخانهای پیدا میشه و در دسترسه. شاید باورتون نشه ولی بسیار ساده میتونید از این مواد در غذاهاتون استفاده کنید و نتیجه عالی بگیرید.
جایگزین اول: آکوافابا (آب نخود بعد از پختن)
جایگزینی: 3 قاشق غذاخوری آکوافابا = 1 تخم مرغ بزرگ
آکوافابا مایعی هست که بعد از پخت نخود یا لوبیای سفید بدست میاد. که این مایع بافتی شبیه به سفیده تخم مرغ داره و بیشتر برای کیکها و دسرها، برای تهیه سس مایونز گیاهی و… استفاده میشه. این یه جایگزین محبوب تخم مرغه چون ترکیبی از کربوهیدراتها، پروتئینها و سایر مواد مغذی هست.
آکوافابا رو هم میشه با همزن برقی به خوبی زد تا کف کنه و بصورت فوم در بیاد که به پف کردن کیکها کمک زیادی میکنه و یا از حالت ژلاتینیش میشه کمک گرفت. آکوافابا هیچ عطر و طعم خاصی نداره.
آکوافابا بهترین جایگزین برای سفیده تخم مرغ هست.
جایگزین دوم: تخم دانه کتان
جایگزینی: 1 قاشق غذاخوری دانه کتان آسیاب شده و 3 قاشق غذاخوری آب = 1 تخم مرغ بزرگ
برای ایجاد یک “مخلوط تخم کتانی” دانه کتان رو آسیاب کنید و با آب = مخلوط کرده و اجازه بدید مخلوط حدود 5 دقیقه قبل از استفاده غلیظ بشه، وقتی مافین رو با مخلوط تخم کتانی بپزید، ضخامت خمیر خیلی بیشتر از بقیه مواد جایگزین تخم مرغ بود و کلوچهها ضخیمتر و دارای عطر و طعم آجیلی هست.
برای کوکوها و کتلتها، مافین، نان، کلوچه، پنکیک جایگزین مناسبیه.
علاوه بر اینها تخم کتان دارای خواص زیادی برای سلامتی هست که با اضافه کردنش به غذا یا دسرتون از این خواص بهرهمند میشید.
جایگزین سوم: دانه چیا
جایگزینی: 1 قاشق غذاخوری دانه چیا (کامل یا آسیاب شده) و 3 قاشق غذاخوری آب = 1 تخم مرغ بزرگ
دقیقا مثل دانه کتان، دانه چیا باید قبل از اضافه کردنش به غذا، در آب هیدراته بشه و حالت ژلهای پیدا کنه. دانه چیا برخلاف تخم کتان طعم خاصی نمیده، کلوچههایی که با دانه های چیا پخته میشن، علیرغم ترد شدن، بافت لطیفی هم دارند.
جانشین چهارم: پوره (سس) سیب
جایگزینی: ¼ پیمانه سیب شیرین نشده = 1 تخم مرغ بزرگ
مدتهاست که از سیب به عنوان جایگزین تخم مرغ و روغن در دستورالعملهای مربوط به سلامتی استفاده میشه. برای درست کردن پوره باید سیب رو بپزید و بعد اون رو با چنگال له و یا رنده کنید تا به حالت پوره شده در بیاد. بهتره که از پوره سیب شیرین نشده استفاده کنید. اما اگه از پوره سیب شیرین شده استفاده میکنید باید مقدار شکر یا شیرین کننده در دستور مورد نظرتون رو کاهش بدید.
پوره سیب بعنوان جایگزین بافت شیرینی رو کمی مرطوب و نرم میکنه و حالت تردی اون رو میگیره و البته طعم سیب رو به دسرتون میبخشه.
جانشین پنجم: موز له (پوره) شده
جایگزینی: ¼ پیمانه موز له شده = 1 تخم مرغ بزرگ
دقیقاً مثل سس سیب، موز له شده در بیشتر دستورهای پخت، جایگزینی آسان برای تخم مرغ هست. همونطور که انتظار دارید، هنگام پخت با موز در یک مافین ساده وانیلی، طعم موز مشخصی وجود داره. به دلیل نشاستههای اضافی موز، مافینها در مقایسه با سایر کلوچه ها کمی چسبناک بودند.
جایگزین ششم: آب، روغن و بیکینگ پودر
جایگزینی: 2 قاشق غذاخوری آب + 2 قاشق چای خوری بیکینگ پودر + 1 قاشق چایخوری روغن نباتی = 1 تخم مرغ بزرگ
این ترکیب ساده برای مافین و کیک که نیاز به پف کردن بیشتری دارند بیشتر مورد استفادست. کیکهای پخته شده با این جایگزین تخم مرغ، سبک و مطبوع بوده و از نظر طعم و ساختار تقریباً تفاوتی وجود نداره.
جایگزین هفتم، توفوی ابریشمی (پنیر سویا)
توفو یا تافو و یا پنیر سویا که از تخمیر شیر سویا بدست میاد و به صورت قطعات جامد فشردست. بافت انواع توفو بر اساس میزان آب اون هست، توفوی سخت، ابریشمی و… تافوی ابریشمی دارای میزان آب بیشتری در بافت خودش هست.
تافو نسبتا بدون طعم هست و ما با ادویهها، سسها و مواد دیگه طعم دارش میکنیم. توفو رو در غذاهایی مثل املت، میرزا قاسمی، الویه … بجای تخم مرغ میشه استفاده کرد.
جایگزین هشتم: آب گازدار
جایگزینی: ¼ پیمانه (60 گرم) آب گازدار = 1 تخم مرغ بزرگ
با این جایگزین آسان و غافلگیرکننده کلوچههایی به دست میاد که تقریباً از کلوچه های پخته شده با تخم مرغ قابل تشخیص نیستند. آب گازدار میتونه رطوبت رو به یه دستور اضافه کنه اما به عنوان یک عامل پف کننده هم عمل میکنه.
آب گازدار حبابهای هوا رو به دام میاندازه که به ایجاد یک محصول سبک و پفی کمک میکنه. این جایگزین برای کیک، کاپ کیک، نانهای سریع قابل استفاده است.
جایگزین نهم: پودر اروروت
جایگزینی: 2 قاشق غذاخوری پودر اروروت (18 گرم) و 3 قاشق غذاخوری آب = 1 تخم مرغ بزرگ
اروروت یک گیاه با غده زیرزمینیه که سرشار از نشاسته است. نشاسته از ریشههای این گیاه استخراج شده و به صورت یک پودر، نشاسته یا آرد، خشک میشن.
این جایگزین تخم مرغ شبیه نشاسته ذرت هست و در آشپزی، شیرینی پزی و انواع محصولات شخصی و خانگی مورد استفاده قرار میگیره.
به عنوان قوام دهنده در انواع دسرها و پودينگها، سسها و تزئينات روي کيکها استفاده میکنند.
جایگزین دهم: ترکیب سرکه و جوش شیرین
جایگزینی: ۱ قاشق چایخوری (۷ گرم) جوش شیرین با ۱ قاشق غذاخوری (۱۵ گرم) سرکه = 1 عدد تخم مرغ
سرکه سیب یا سرکه سفید تصفیه شده متداولترین انتخابها هستند. وقتی جوش شیرین و سرکه با هم ترکیب میشن شروع به ایجاد یک واکنش شیمیایی میکنند که دی اکسید کربن و آب رو تولید میکنه چیزی که برای سبکی و هوادهی فراورده نهایی شما خوبه.
این جایگزین تخم مرغ برای کیکها، پنکیک و نانهای با پخت سریع خیلی خوب کار میکنه.
جایگزین یازدهم: پودر ژل آگار
جایگزینی: ۱ قاشق غذاخوری (۹ گرم) پودر آگار مخلوط با ۱ قاشق غذاخوری (۱۵ گرم) آب = 1 عدد تخم مرغ
آگار یه جایگزین گیاهی تخم مرغ هست که از یک نوع علف دریایی یا جلبک بدست اومده. میتوان به صورت پودر طعم دار نشده در اکثر فروشگاههای مواد غذایی و سلامتی پیداش کرد.
ژل آگار حتی یه جایگزین بسیار عالی برای ژلاتین هست چون ژلاتین محصول حیوانی هست و وگانها از اون استفاده نمیکنند.
جایگزین دوازدهم: لسیتین سویا
جایگزینی: یک قاشق چایخوری (۱۴ گرم) پودر لسیتین سویا = 1 عدد تخم مرغ
لسیتین سویا یک فراورده جانبی روغن سویا است و خواص اتصال دهنده مشابه با تخم مرغ داره. به دلیل توانایی خود برای ترکیب و نگهداری مواد با هم به غذاهای آماده شده تجاری اضافه میشه. همچنین در بسیاری از فروشگاههای مواد غذایی بهداشتی به صورت پودر فروخته میشه.
لسیتین سویا بهترین جایگزین زرده تخم مرغ است. شما میتونید یک قاشق غذاخوری (۱۴ گرم) از لسیتین سویا رو جایگزین یک عدد زرده تخم مرغ کنید.
جایگزین سیزدهم: کره مغزها
جایگزینی: ۳ قاشق غذاخوری (۶۰ گرم) کره آجیلی = 1 عدد تخم مرغ
کرههای آجیلی (کره مغزها) مثل کره بادام زمینی یا کره بادام شیرین رو میتوان به عنوان جایگزین تخم مرغ در اکثر دستورها استفاده کرد.
این کره ممکنه بر طعم نهایی محصول شما اثر بگذاره و بهتره برای براونی، پنکیک و کلوچه استفاده بشه. شما همچنین باید بیشتر از کرههای آجیلی کرمی (خامهای) استفاده کنید تا نمونههای ترد اون، طوری که همه چیز بخوبی با هم مخلوط بشه.
حرف آخر:
بعضی از جایگزینهای تخم مرغ برای غلیظ و متراکم کردن غذا مناسب هستند در حالی که نمونههای دیگه برای سبکی و پفی شدن محصولات نانوایی استفاده میشن. شما ممکنه لازم باشه که با جایگزینهای مختلف تخم مرغ تست کنید تا بافت و طعم دلخواه خودتون رو در دستور مورد نظر پیدا کنید.
شما چی فکر میکنید؟ از این نتیجه تعجب کردید؟ ما دوست داریم که جایگزین تخم مرغ مورد علاقه شما رو هم بدونیم. آیا مورد دلخواهی دارید که ذکر نکرده باشیم؟
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.